Een webinar is een lezing, workshop, college of soortgelijke presentatie welke 100% online plaatsvindt. Je kan via een webinar een grote groep mensen tegelijk bereiken. Maar hoe organiseer je nou succesvol een webinar?  

Voor het houden van een webinar heb je niet veel middelen nodig. Met een Microsoft Teams account, een goede webcam en een microfoon ben je al klaar om je eerste webinar te geven. Daarnaast is een goede voorbereiding noodzakelijkMaar waar moet je allemaal rekening mee houden? 

We helpen jou hierbij. Wij hebben namelijk een instructie gemaakt over hoe jij succesvol een webinar kan organiseren.  We geven jou tips en tricks over hoe jij een webinar plant en host. Zo kun jij je goed voorbereiden en loop je niet tegen verrassingen aan tijdens het webinar zelf. 

Snel naar: Webinar plannen

Snel naar: webinar hosten

Werkwijze en instructie

Met een webinar bereik je 100% online een grote, gerichte doelgroep. Een webinar heeft impact: door de combinatie van beeld, geluid en interactie onthoudt 80% van je publiek de boodschap.

Iedereen kan live deelnemen via een PC, een tablet of zelfs een smartphone. Je kan het webinar ook gemakkelijk opnemen, waardoor het webinar keer op keer kan worden teruggekeken.

Webinars geven je de mogelijkheid om ook interactie met je doelgroep te hebben via polls, chats en call-to-actions.

Als je een groep (tot 300) mensen online wilt informeren dan is het houden van een webinar dus een prima middel. Wanneer je een webinar geeft, is het fijn als alles vlekkeloos verloopt. Met Microsoft Teams stel je vooraf al veel zaken in, zodat je niet verrast wordt tijdens het webinar zelf. Dat geeft rust en helpt jou te focussen op de inhoud van het webinar en niet de zaken daarom heen.

Hoe organiseer en host je een succesvolle webinar?

Zorg ervoor dat je Webinar presentatie jouw verhaal visueel ondersteunt. Als je een PowerPoint gebruikt, laat dan voldoende afwisseling zien (weinig tekst, veel plaatjes) of toon voorbeelden bij het delen van je bureaublad zodat de kijker een goed beeld krijgt. Ook het aanzetten van je video maakt het plezierig om je Webinar te volgen.

Zet standaard alle deelnemers op dempen.

Tijdens het webinar kunnen deelnemers vragen stellen via Chat of door hand opsteken waarmee ze spreektijd vragen. Let op de deelnemers hebben een vertraging van plus minus 20 seconden.

Wees creatief in het promoten van je Webinar.
Maak bijvoorbeeld een QR code van je Webinar URL of laat deelnemers zich inschrijven.

Het is handig om met minimaal twee personen het Webinar ‘te hosten’.

Spreek af wie wat presenteert en wie de interactie met de deelnemers afhandelt. Natuurlijk kun je dit afwisselen.

Om je webinar ook later terug te kunnen laten kijken moet je deze niet vergeten op te nemen.

Hoe plan je een webinar?

Via Teams kan je makkelijk zelf een webinar plannen. Later tijdens de voorbereiding kun je bijvoorbeeld iedereen tegelijk dempen. Ook houdt je maximale controle over de deelnemerslijst, de genodigde en de Teams-webinar opties. De organisator (degene die de agenda plant vanuit zijn/haar agenda) moet deze zaken inregelen, dat hoeft dus niet de presentator te zijn.

1. Ga naar portal.office.com en kies Microsoft Teams

2. Ga in het hoofdmenu naar je Agenda

3. Plan een nieuwe vergadering (via de pijl rechts naast de ‘nieuwe vergadering’ knop) en kies de optie webinar

FOTO INVOEGEN VOOR MAKEN WEBINAR AFSPRAAK

4. Voeg een catchy Titel van je Webinar toe

5. Voeg de (mede-)presentatoren  en host toe

6. Selecteer de juiste datum en tijdstip. Je hoeft de locatie niet in te voeren, kan wel als je webinar vanuit een Teams-room gaat presenteren.

7. Zet de Webinar onderwerpen (je agenda) in het tekstblok en verwijs naar de instructie Deelnemen aan een Teams vergadering *)

Hoe verstuur/deel je de webinar uitnodiging?

Via Teams kan je makkelijk zelf een webinar plannen. Later tijdens de voorbereiding kun je iedereen tegelijk dempen.

verder met versturen

verder met versturen

Wil je meer weten?

De mogelijkheden binnen Teams zijn heel groot. Wil je aan de hand van deze blog aan de slag met Microsoft Teams? Heb je vragen over het organiseren van webinars? We helpen je graag verder! Zie ook onze webshop voor kant-en-klare producten die je meteen in kan zetten in je organisatie.